• Reddest Media Strategy

安排「幸‧匯」接受 Now.com生活 訪問

【毒男變男神】教你3招聖誕約會必勝技


【Now.com生活】又到聖誕~又到聖誕~又到脫單佳節!在這個良辰吉日,唔好淨係㩒手機做「文字兵」,想趁聖誕約心儀對象出來Fine Dining,又怕見面Dear Air多、一出聲就口塞塞?等相睇達人、配對公司首席顧麥耀邦(James)問教你首次約會秘技!


1)從環境或食物開始 若在餐廳約會,可先從餐廳的環境或落單開始傾起,如介紹餐廳的主題布置或特色食物,若與電影或地點有關,更可進一步打開其他話題,以突顯見識過人。即使對方有「選擇困難症」,遲遲揀唔到食物,你都可以多花心思去揀,James曾試過為女士選擇了兩款有魚及羊的食物,「魚+羊=鮮,今晚就和你吃最『鮮』的食物」。


2)趣味性地形容職業 職業是初次約會常見的話題,但可能做嗰行厭嗰行,James的相睇或配對經驗都顯示,許多人都未能生動甚至準確地形容自己的職業。James認為最重要是讓職業與對方扯上關係,如屬公司IT部門,便可說「你在辦公時間有否上淘寶?有否炒股票,你估公司知唔知你係電腦做乜?部門主管都未必知,我們做IT就一清二楚!」

3)一不做二不休  約會一次無下文,經常發生,皆因現代人太喜歡採取拖延策略,「Whatsapp傾啦」,「我未知嗰日得唔得」,極影響雙方再約會的意欲。James提議無論男女都應主動提出下次的約會,可聚餐、睇戲、玩摩天輪、嘉年華、商場show、展覽以至主題公園,尤其女士提出購買電腦或手機產品配件,男士定必有較大興趣,「若向男士提出陪伴買電腦或手機產品配件,男士都無興趣甚至無反應的話,那他多半是對你無興趣,不用再約了」。


https://news.now.com/home/life/player?newsId=331171

聯絡我們

RM 601, 6/F, Far East Consortium Building, 204-206 NathanRoad, Jordan, Kowloon

T: 39054965

 

​cs@reddest.hk 

  • Facebook B&W
  • Black Instagram Icon

© by Reddest Media Strategy Limited. All rights reserved.