• Reddest Media Strategy

本公司策劃之『標準女球迷』獲大公報要聞報導

更新日期:2018年8月14日


圖:Kiny與Winnie希望藉參加速成班,了解足球多一些

  世界盃,何以俘虜男人心?有配對公司抓緊這股足球狂熱,近日舉辦“標準女球迷”速成班活動,由資深足球教練“領軍”,講解足球規則與睇波注意事項等,讓女學員更加了解“男人心”。大公報記者實地採訪,見到女學員都聽得非常入神,她們誓要打破“睇波”專屬“男人世界”的觀念。/大公報記者方學明(文) 林良堅(圖)

  我一直都想識點樣睇波

  活動在觀塘工業區一間共享辦公室空間的公司內進行,約有15名女學員,普遍對足球賽都不甚了解,適逢四年一度的世界盃,她們當中有的為了融入盛事而來,也有為想陪伴另一半睇波時不會一頭霧水而來,亦有真心想深入了解足球,誓要打破向來睇波只屬男士專利這約定俗成的觀念而來。

  30多歲的Winnie,是一位皮紋分析師,她是以上最後的一類。“其實我一直都想了解足球,但唔系真的要落場識踢波嗰種,而系想識點樣睇波,但一直無機會,最近知道有呢間配對公司搞免費速成班,咪馬上報名嚟學囉。”

  我想知啲人跑來跑去為乜?

  Winnie已婚,她的另一半也不熱衷睇波,推動她來的動力,只是一份好奇心。她斬釘截鐵地説:“是一份好想了解足球員喺球場上跑來跑去嘅拼搏精神。”

  原來她早已想了解足球活動。以前陪前男友“睇波”,只有他和一班男人興奮大叫,對於不懂足球的她來説,無法投入享受睇波樂趣。“我都好想愛上足球,但無人話畀我聽點去愛上它,我咪自己揾方法囉。”

  睇波時跟住男友一齊大叫!

  Kiny是另一學員,今年30多歲,任職公關,世界盃是城中熱話,她的工作常有機會涉及這個範疇,為免“離地”,被人問起時一頭霧水,於是走來上課,了解球賽規則,“我嘅工作系搞活動,以往都好多時做一啲同足球有關嘅活動,但因為自己唔系太熟足球關係,而蝕底咗。”

  記者隨意詢問Kiny一些非常簡單的足球問題,她馬上答得出碧鹹的國籍是英國,但美斯和尼馬,她卻誤以為是西班牙人。“我識就唔使嚟上速成班啦!就係因為唔識,先嚟學。”Kiny有個喜歡睇波的男友;記者問她情侶檔睇波時,如何令自己投入?Kiny説:“總之佢大叫時,我跟住佢一齊大叫咪得囉!”爽!


http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2018/0623/3579357.html

http://paper.takungpao.com/resfile/PDF/20180623/PDF/a4_screen.pdf

聯絡我們

RM 601, 6/F, Far East Consortium Building, 204-206 NathanRoad, Jordan, Kowloon

T: 39054965

 

​cs@reddest.hk 

  • Facebook B&W
  • Black Instagram Icon

© by Reddest Media Strategy Limited. All rights reserved.